veiligheid
Klimmer

Is de klimwand bestemd voor ervaren klimmers dan kan men na oplevering gelijk aan de slag. Ervaren klimmers worden geacht zelf hun touw, gordel, knoop en zekermateriaal te controleren voor ze gaan klimmen. Als zij dit consequent doen, dan kan hun weinig overkomen.

 

Is de wand bedoeld voor (groepen) onervaren klimmers dan moeten er ervaren klim-instructeurs aanwezig zijn om de cursisten te begeleiden. Is dit niet het geval, dan kan Polsar Klimelementen een cursus aanbieden waarin allerlei aspecten van risico en veiligheid bij het klimmen en zekeren aan bod komen. Zo leren de mensen die instructie zullen gaan geven op de nieuwe klimmuur alle basisvaardigheden die nodig zijn om goed en verantwoord les te kunnen geven op een klimwand.

Klimwand

Polsar klimwanden voldoen aan de Nederlandse veiligheidsnormen als het gaat om afwerking en valruimte.

De haken en het touwblok (de toprope-situatie bovenin) worden als test belast met een gewicht van 900 kg. De Nederlandse norm daarvoor is 8 KN. Dat houdt in dat elke haak gedurende vijftien seconden met 800 kilo kan worden belast, zonder dat er vervorming optreedt.

Touwen

Touwen slijten door gebruik. Dat geldt voor een voorklimtouw dat buiten gebruikt wordt, maar ook voor touwen die binnen in een toprope-situatie gebruikt worden. Toprope-touwen worden na verloop van tijd vaak stug en pluizig. Het is dus zaak om een klimtouw te vervangen als het duidelijk beschadigingen heeft of als het onhandelbaar stroef wordt.